wtorek, 30 kwietnia 2013

Spaghetti Tomato & Bacon


Czasem  przychodzi taki dzień, kiedy ma się ochotę na danie proste, a  jednocześnie sycące, pożywne... Wracamy z pracy i brak nam sił na urządzanie wielkiego gotowania. W takich momentach zazwyczaj przyrządzam szybki makaron, który nie wymaga oddzielnie przyrządzonego sosu, aby był aromatyczny. A to za sprawą składników, które do niego dorzucam. I tak oto pewnego środowego popołudnia w mojej kuchni powstało: 

Spaghetti Tomato & Bacon (dla 2 osób)

  • Składniki:
- makaron Spaghetti,
- boczek (ok. 20-30 dag ; jak już wspominałam we wcześniejszym poście w Lidlu można zakupić pokrojony, gotowy do przygotowania boczek),
- 5 średniej wielkości pomidorów,
-  1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- olej (najlepiej rzepakowy),
-  papryka w proszku (ostra i słodka),
- sól, pieprz. 

  • Przygotowanie:  
1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
2. Cebulę, boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju (ok. 5 łyżek),

3. Pomidory umyć, pokroić na ósemki i dodać na patelnię,

4. Na patelnię przełożyć ugotowany makaron, dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami (w razie konieczności można dodać odrobinę oleju, gdyż potrawa musi być "wilgotna"), 

5. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kosteczkę,

 6. Przyprawić słodką papryką w proszku dla "zaczerwienienia" oleju,  ostrą papryką w proszku, pieprzem i solą dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku (lepiej nie przesadzać z ostrymi przyprawami, chyba, że ktoś właśnie takie smaki preferuje), 

7. Całość dusić chwilę pod przykryciem by danie się "przegryzło", następnie wyłożyć na talerze i udekorować gałązkami natki pietruszki zgodnie z własnymi upodobaniami. 


Danie świetnie komponuje się ze świeżym sokiem, najlepiej wprost z sokowirówki!  


Takie połączenie naprawdę dodaje energii :) 



Smacznego!

   

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz