wtorek, 28 maja 2013

Ziemniaczana sałatka z ogórkami na gorąco

Jakiś czas temu zakupiłam książkę o wymownym tytule "Sałatka w 15 min" (wydawnictwo Prószyński i Media, Warszawa 2012). Była w bardzo promocyjnej cenie, więc nie omieszkałam, a że sałatki uwielbiam to mam same korzyści z tego zakupu :) Książka zawiera 166 przepisów na różnego rodzaju sałatki, podzielone na następujące kategorie: wegetariańskie, z serem, z mięsem, z rybą, owocowe, z makaronem oraz surówki. Na początek chciałabym podzielić się z Wami dwoma przepisami, których walory smakowe były już wielokrotnie weryfikowane w praktyce :) w tym poście:

Ziemniaczana sałatka z ogórkami na gorąco (póki co przepraszam za jakość zdjęcia, zostało zeskanowane z książki, jeśli tylko wykonam ponownie to danie to dołożę starań by zrobić fotografię- jej jakość będzie lepsza, nie mogę jednak zagwarantować lepszego ujęcia :p)
 
   Składniki: (na ok. 6 porcji)
 
- 12 ziemniaków średniej wielkości,
- 4-5 dużych kwaszonych ogórków,
- 2 cebule średniej wielkości,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki masła,
- szklanka śmietany 18%,
- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, odrobina słodkiej i ostrej papryki.

    Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszorować, gotować w łupinkach na małym ogniu przez 25-30 min (kiedy bardzo mi się spieszy daruję sobie gotowanie w łupinkach). Po ugotowaniu ziemniaki obrać, lekko ostudzić i pokroić w plasterki,

2. W międzyczasie ogórki ze skórką pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w paski,

3. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać masło, a następnie ziemniaki, przyprawy, przykryć wszystko warstwą pokrojonych ogórków- odgrzewać pod przykryciem od czasu do czasu delikatnie mieszając.

4. Gdy potrawa będzie gorąca, zaprawić ją śmietaną i jeszcze chwilę podgrzać. Wyłożyć na talerze i posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz