poniedziałek, 27 stycznia 2014

Makaron Aglio Olio e Peperoncino z Kaparami

Pomyślałam sobie ostatnio, że dzieląc się z Wami różnymi przepisami na makarony, właściwie powinnam zacząć od chyba najbardziej podstawowej i najbardziej włoskiej wersji tego dania- mianowicie od Makaronu Aglio Olio. Sama się zastanawiam dlaczego to przeoczyłam, skoro tak często makaron właśnie w tej postaci gości na moim stole. Jest to danie dziecinnie proste do przyrządzenia, a zawiera w sobie całe bogactwo włoskich smaków, głównie oliwę z dojrzewających w pełnym słońcu oliwek oraz dużą ilość aromatycznego czosnku i świeżych ziół. I oczywiście dobry jakościowo, wyrazisty w smaku ser. Potrawa w swej prostocie jest wyśmienita! Niektórzy wręcz preferują minimalizm w przypadku makaronów i rzeczywiście przychylam się do ich toku myślenia; dobrze jest czuć makaron oraz jakiś konkretny, bazowy smak sosu, czosnkowy czy pomidorowy, a do tego bardzo adekwatnie dobrane składniki. Powiedziałabym, że preferuję tę koncepcję, chociaż przyznaję, że również  lubię swoistą fuzję smaków w makaronach. Uważam, że wielość smaków, niestandardowe połączenia składników stanowią ciekawe doświadczenia smakowe i ogólnie kulinarne.

Aglio Olio w mojej wersji zostało nieco urozmaicone- kaparami i pomidorkami cherry. Nie brakuje również pikanterii w postaci posmaku ostrej papryczki. Chociaż można by także dodać, np. pomidory suszone, oliwki czy wasze ulubione orzechy. Podstawowa wersja tego dania, nieco wzbogacona jakimś składnikiem od razu nabiera innego charakteru. Dzięki temu potrawa nie może się znudzić, gdyż w zasadzie za każdym razem może być nieco inna. Dodam, że najlepiej smakuje od razu przyrządzona i podana. Odgrzewanie raczej nie wchodzi tu w grę.  
Składniki: (na 2 porcje)
- 2 porcje pełnoziarnistego makaronu spaghetti (ok. 1/2, może nieco więcej standardowej wielkości opakowania; nie musi być pełnoziarnisty makaron, jednak takowy bardzo dobrze smakuje w tej wersji),
- 5 ząbków czosnku (polecam czosnek polski, ewentualnie hiszpański, byle nie chiński! dwa pierwsze są bardziej wartościowe i aromatyczne),
- 10 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek (typ extra virgin- z pierwszego tłoczenia; ja miałam z dodatkiem oregano),
- 2 łyżeczki kaparów, 
- 5 pomidorków cherry (to już w zależności od Waszych preferencji),
- papryczka pepperoni (ja nie lubię aż tak ostrej wersji tego dania, więc papryczka musi być albo mała albo wykorzystuję tylko połowę; tym razem niestety użyłam ok. 1/2 łyżeczki przyprawy chili w proszku),
- garść sera tartego;  parmezan/ mozzarella,
- świeże zioła- bazylia, oregano,
- sól morska, świeżo mielony pieprz. 
Przygotowanie: 

1. Najpierw koniecznie należy ugotować makaron i koniecznie al dente- warto tego przypilnować szczególnie w przypadku tej potrawy,

2. Siekamy czosnek razem z kaparami i papryczką, tak, aby przegryzły się smakami. Część pomidorków cherry dzielimy na ćwiartki (kilka zostawiamy do ozdoby),

3. Na patelnię dodajemy oliwę, czekamy aż się nieco rozgrzeje, zmniejszamy ogień i dodajemy posiekany czosnek z kaparami i ćwiartki pomidorków. Chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając by oliwa nabrała czosnkowego smaku (ok. 1-2 minuty; w tym momencie w domu unosi się niesamowity, intensywny zapach, który bardzo pobudza apetyt :) ). Podstawą tutaj jest mały ogień, czosnek nie może się w ogóle przypalić, wtedy staje się gorzki!,

4. Na patelnię z aromatyczną oliwą dodajemy nasz makaron i dokładnie go w niej obtaczamy. Dodajemy dużo drobno posiekanych świeżych ziół (tak ok. garść); sól i pieprz (ja dodałam również przyprawę chilli).

Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy i dokładnie mieszamy. 

5. Wykładamy na talerze. Posypujemy serem, przyozdabiamy pomidorkami, kaparami i świeżymi ziołami. 

Gustoso! : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz