niedziela, 30 marca 2014

Sałatka z tuńczykiem i z prażonym słonecznikiem

Witam! Szybka sałatka, szybki wpis :) Właśnie takowa z tuńczykiem została ekspresowo przygotowana i skonsumowana. Była naprawdę smaczna. A przy tym jaka pożywna!
Składniki: 
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach,
- 1/2 główki sałaty lodowej (bardzo dobrze sprawdzi się również opakowanie rukoli),
- 1 czerwona papryka,
- 2 pomidory (lub ok. 6-8 pomidorków koktajlowych),
- opakowanie 100 g prażonego i solonego słonecznika (ja zakupiłam taki w gotowej postaci w Lidlu, można również samemu uprażyć na patelni z odrobiną soli bądź użyć po prostu zwykłego słonecznika).

Winegret:
- 1/2 cytryny,
- 5 łyżek oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek,
- 5 łyżek wody,
- sól, pieprz, odrobina chilli/ ostrej papryki w proszku (wg uznania, proponuję próbować).

Przygotowanie

Sałatę, pomidory, paprykę kroimy w kostkę. Łączymy z tuńczykiem oraz słonecznikiem i winegretem, który powstaje poprzez połączenie wymienionych wyżej składników. Ot cała filozofia :)

Sałatka idealna jako lekka kolacja bądź dodatek do bardziej konkretnego dania. Aby nadać jej sytości, można dodać 3 gotowane na twardo i posiekane w kostkę jaja. Ogólnie można ją urozmaicić w zależności od preferencji i wyobraźni. Sugerowane składniki: cebula, czosnek, ogórek kiszony, prażone migdały/ płatki migdałów...

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz