niedziela, 1 czerwca 2014

Omlet z pomidorkami koktajlowymi

Niestety ostatnio trochę zaniedbałam bloga, a spowodowane to było natłokiem kilku nowych zajęć. Ale tu nie o tym- za to o omlecie :) To nie do końca moja propozycja podania omletu, kiedyś widziałam taki sposób przyrządzenia na YT. Wypróbowane, w mojej opinii "przedobre". 

Składniki: 
- 4-5 jajek,
- pęczek świeżego szczypioru,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 niewielkiej cebuli,
- 6-8 pomidorków koktajlowych,
- opcjonalnie ok. 3 plasterków szynki,
- 1 łyżka mąki, może być zwykła pszenna, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodać jakąś lepszą, choćby pełnoziarnistą,
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy. 

Przygotowanie: 
1. Drobno siekamy szczypior i cebulę,
2. Kroimy w kostkę paprykę i ewentualnie szynkę, jeśli zdecydujemy by również zagościła w omlecie, 
3. W miseczce łączymy jaja z mąką, posiekanym szczypiorem, papryką oraz szczyptą soli i pieprzu, intensywnie "roztrzepujemy"- można widelcem,  tworząc gładką masę jajeczną,
4.  Na oleju rzepakowym podsmażamy chwilę cebulę, 
5. Wlewamy na patelnię z cebulą masę jajeczną i układamy na wierzchu pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, tak, aby je zanurzyć w masie,
6. Zmniejszamy ogień, aby nie przypalić spodu omletu i przykrywamy patelnię pokrywką. Omlet dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. Co jakiś czas do niego zaglądamy, sprawdzając boki i spód. Omlet jest dobry, gdy masa jajeczna na wierzchu się zetnie, a spód i boki lekko zarumienią.

Tym sposobem nie ma potrzeby przewracania omletu na patelni, co z pewnością zniszczyłoby końcowy efekt wizualny. 

Danie syte, dla mnie idealna kolacja ;) Polecam.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz