piątek, 22 sierpnia 2014

Łosoś z cukinią i z pełnoziarnistym makaronem

Szybka inspiracja. Dzisiejszy obiadek. Tak prosto, że nawet nie wymaga podawania przepisu. Wszystko widać jak na tacy... yyy na talerzu. 
  
Składniki na 2 osoby:

- 3 steki z łososia (oczywiście mogą być filety),
- 1 cukinia,
- 1/4 pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
- pęczek włoszczyzny,
- 1/2 cebuli czerwonej, 1/2 cebuli białej, 2 ząbki czosnku,
- 1/2 główki brokuła,
- śmietana 18 % (ok. 150 ml),
- 2 pęczki świeżego koperku,
- garść prażonych migdałów,
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czerwona słodka papryka, czosnek granulowany...
- olej rzepakowy.

Wykonanie: 

- Stek z łososia wraz z cukinią gotujemy w parowarze (15-20 min).

- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jak zawsze al dente.

- Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścierami na tarce o dużych oczkach (marchew, seler, pietruszkę; por, cebulę, czosnek kroimy w kostkę; koperek drobno siekamy); brokuła dzielimy na niewielkie części. Całość (poza koperkiem) podsmażamy chwilę na oleju rzepakowym. Po ok. 3 minutach zalewamy dwiema/trzema szklankami wody, dodajemy preferowane przez nas przyprawy, ja wsypałam po trochu każdej z wyżej wymienionych, przykrywamy i gotujemy ok. 5 min, aby warzywa zmiękły. Następnie zalewamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy połowę posiekanego koperku. Łączymy z makaronem. 

- Wszystko ląduje na talerzach. Łososia i cukinię można lekko doprawić, jako że jałowe gotowały się na parze. Całość posypujemy pozostałym, świeżym koperkiem oraz posiekanymi migdałami.

Do tego lampka Waszego ulubionego czerwonego takiego jakie lubicie i zdrowy posiłek gwarantowany. 

Dodam, że makaronu można ugotować więcej, wystarczy podwoić porcję oraz dolać ok. cztery/pięć szklanek wody do sosu warzywnego (przy tym dodać również nieco więcej przypraw) by następnego dnia nie musieć przygotowywać obiadu a cieszyć się makaronowym posiłkiem. Oczywiście można to przygotować w formie odrębnego dania, a wygląda to wówczas jak taki warzywny kopiec obfitości:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz