piątek, 22 sierpnia 2014

Pełnoziarnisty makaron spaghetti w sosie śmietanowo- warzywnym

W poprzednim poście zamieściłam pomysł na zdrową kompozycję makaronu w sosie śmietanowo- warzywnym z łososiem oraz z cukinią gotowanymi na parze. Z racji tego, że makaron stanowił jedynie element całej potrawy, do jego wykonania użyłam mniej składników niż standardowo przygotowując makaron w wersji samoistnego dania. W połączeniu z łososiem i cukinią bardziej zależało mi na tym, aby makaron był nieco zwarty, a sos gęsty i nierozlewający się po talerzu. Jednak w przypadku makaronu jako odrębnego dania można pozwolić na to, żeby sos był bardziej "zupowaty" i smacznie obtaczał każdą nitkę makaronu. Podaję proponowane przeze mnie proporcje dla dwóch osób. 


Składniki:  
- ok. 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
- pęczek włoszczyzny,
- 1/2 cebuli czerwonej, 1/2 cebuli białej, 2 ząbki czosnku,
- 1/2 główki brokuła,
- śmietana 18 % (ok. 200 ml),
- 1 pęczek świeżego koperku,
- garść prażonych migdałów,
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czerwona słodka papryka, czosnek granulowany...
- olej rzepakowy. 
 
Wykonanie: 
 
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jak zawsze al dente.
Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścierami na tarce o dużych oczkach (marchew, seler, pietruszkę; por, cebulę, czosnek kroimy w kostkę; koperek drobno siekamy); brokuła kroimy na niewielkie kawałki. Całość (poza koperkiem) podsmażamy chwilę na oleju rzepakowym. Po ok. 3 minutach zalewamy czterema/ pięcioma szklankami wody, dodajemy preferowane przez nas przyprawy, ja wsypałam po trochu każdej z wyżej wymienionych, przykrywamy i gotujemy ok. 7 min, aby warzywa zmiękły. Następnie zalewamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy połowę posiekanego koperku. Łączymy z makaronem. 
 
Na talerzach posypujemy świeżym koperkiem oraz posiekanymi migdałami. 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz