piątek, 10 października 2014

Spaghetti z pstrągiem łososiowym/ łososiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi

Zainspirowana rozmowami w pracy na tematy kulinarne, dziś proponuję makaron typu Aglio Olio lecz w nieco bardziej urozmaiconej wersji. Aromatyczny i bardzo zdrowy dodatek stanowi ryba, konkretniej łosoś lub bardzo podobny do niego pstrąg łososiowy. Ja ze względu na braki w sklepie wykorzystałam pstrąga łososiowego i właściwie smakuje, wygląda praktycznie tak samo jak łosoś, więc w przypadku dania makaronowego jest jak najbardziej wystarczający. A przy okazji można odrobinę zaoszczędzić, bo jest nieco tańszy od łososia (u mnie w sklepie łosoś 4,99 zł, a pstrąg łososiowy 3,69 zł za 100g). Ogólnie jako typowa makaroniara stwierdzam, że jedzonko pierwsza klasa! Zachęcam do wypróbowania przepisu. Niech Omega 3 będą z Wami! :)
Składniki: (na 2 porcje)
- makaron spaghetti pełnoziarnisty,
- łosoś/ pstrąg łososiowy w formie filetu (ok. 400g),
- 5 większych ząbków czosnku,
- kapary (ok.40g),
- pomidorki koktajlowe (ok.10 szt.),
- min. 10 łyżek oleju rzepakowego (+ ewentualnie odrobina do podlania),
- przyprawy: sól czosnkowa, pieprz czarny, ostra papryka, bazylia. 

Wykonanie: 

Makaron gotujemy al' dente zgodnie z informacją na opakowaniu. 

Nagrzewamy piekarnik do ok. 180-200 stopni i wkładamy do niego łososia/ pstrąga łososiowego w naczyniu żaroodpornym (ryba nasmarowana olejem rzepakowym, posypana pieprzem i obficie skropiona cytryną). W razie braku naczynia żaroodpornego można zapiekać w folii aluminiowej. Pieczemy krótko, ok. 10 min.

W międzyczasie kroimy czosnek w drobną kosteczkę i część pomidorków koktajlowych w połówki (np. 6 będziemy podsmażać, a 4 zostawmy dla ozdoby na koniec). 

Wyciągamy rybę z piekarnika, dzielimy ją na drobne części, wręcz "rozkruszamy" (pozbywając się przy tym ewentualnych ości, które w przypadku tych ryb są duże i nie trzeba mieć obaw, że jakieś zostaną w potrawie). Rozgrzewamy na patelni olej (ok. 10 łyżek), wkładamy na olej rybę wraz z czosnkiem, chwilę podsmażamy (ok. 2 min), następnie dorzucamy kapary i pomidorki koktajlowe. Jeśli ryba zbyt mocno nasączy olej i danie będzie się wydawało suche to dolejmy jeszcze oleju, jest to niezbędne do tego, aby w tym aromatycznym oleju móc obtoczyć makaron.

Ugotowany, odcedzony i przelany zimną wodą makaron przekładamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Dodajemy przyprawy i aby potrawa stała się aromatyczna dusimy ją przez kilka minut (ok. 5-7 min) na wolnym ogniu często mieszając.

Wykładamy na talerz, obficie skraplamy sokiem z cytryny i przyozdabiamy pomidorkami koktajlowymi. Oczywiście w razie potrzeby można jeszcze doprawić. 

Szybko i pysznie.


Jako napój oczywiście najlepiej będzie komponowała się najzwyklejsza woda z cytryną lub ewentualnie lemoniada cytrynowa, czyli woda z cytryną + cukier trzcinowy/ brązowy (tylko nie biały! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz