środa, 10 lutego 2016

Łosoś z batatami i z rzodkiewką

Propozycja na lekki obiad lub kolację. Danie lekkostrawne, pożywne i oczywiście smaczne. Zdrowa rybka stanowiąca źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, a także witamin A, B, D, E. Rzodkiewka to między innymi cenne źródło potasu. Wykazuje także pozytywny wpływ między innymi na włosy i paznokcie, wzmacniając je. O batatach bardziej szczegółowo pisałam w poprzednim poście, ale to przede wszystkim świetna alternatywna dla ziemniaków, które nadal królują na polskich stołach.   

Składniki (na 2 porcje):
- 1 duży batat (jeśli ktoś dużo je to lepiej po jednym mniejszym na osobę),
- dwa filety łososia, 
- kilka rzodkiewek,
- kwaśna śmietana 12%,
- szczypior,
- kilka plasterków limonki lub cytryny,
- przyprawy (sól morska, pieprz kolorowy, ja zastosowałam też bardzo smaczną przyprawę do pomidorów, ale to opcjonalnie) 

Przygotowanie: 
- gotujemy batat/y (ja kroje je w krążki, aby szybciej się ugotowały),
 - smażymy łososia, aby uzyskać chrupiącą skórkę,
- rzodkiewkę kroimy w plasterki,
- wykładamy wszystko na talerz, posypujemy przyprawami; łososia skraplamy limonką/cytryną; bataty polewamy śmietaną i posypujemy posiekanym szczypiorem. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz