niedziela, 21 lutego 2016

Faszerowane roladki z indyka na roszponce i frytki z batatów

Zazwyczaj w weekendy stołuję się na mieście, ale dziś wyjątkowo miałam ochotę zostać w domu i samodzielnie przygotować obiad. Chciałam, aby to było coś jednocześnie lekkiego, pożywnego i apetycznie się prezentującego. Poza tym oczywiście nie miałam ochoty całe przedpołudnie ślęczeć w kuchni, więc musiało to być coś szybkiego w wykonaniu. Może to nie jest typowe danie jednogarnkowe, ale z pewnością "jednopiekarnikowe", gdyż przygotowane składniki zapieka się w ok. 30 minut w piekarniku. Zatem w efekcie otrzymałam roladki z indyka nadziewane suszonymi pomidorami i korniszonami, podane na roszponce z frytkami z batatów, polane aromatycznym sosem z sera feta. Bardzo nam smakowało, zatem podaję przepis:  
Składniki (na 2 porcje): 
- 4 sznycle z piersi indyka (400 g), 
- sałata roszponka,
- 1 większy batat,
- 8 korniszonów - takich malutkich :),
- 8 suszonych pomidorów,
- 3 plasterki sera feta,
- 1/2 szklanki mleka bez laktozy,
- garść świeżego szczypioru,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- przyprawy: sól morska, pieprz, ostra papryka w proszku,
- olej rzepakowy,
- wykałaczki,

Wykonanie: 

Rolady z indyka: 

- sznycle z piersi indyka rozbijamy tłuczkiem na płaskie kotlety (polecam robić to przez folię, mięso się nie rozrywa i nie brudzimy tłuczka),
- kotlety posypujemy pieprzem i ostrą papryką w proszku
- na każdy rozbity filet układamy po dwa suszone pomidory i po dwa korniszony,
- filety szczelnie zawijamy i spinamy wykałaczkami, aby się nie rozpadły podczas pieczenia,
- na dno żaroodpornego naczynia wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, układamy przygotowane roladki i polewamy je jeszcze kilkoma łyżkami zalewy z suszonych pomidorów. 

Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 190 stopni. 

Frytki z batata: 

- batata obieramy, myjemy i kroimy w słupki,
- pokrojone słupki umieszczamy w naczyniu z zimną wodą na kilka minut, 
- odsączone z wody słupki osuszamy ręcznikiem papierowym, 
- osuszone słupki posypujemy ostrą papryką w proszku (nie przesadzamy z ilością, aby nie były zbyt ostre, no chyba, że ktoś takie właśnie preferuje) - czytałam, że warto bataty posypać mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną, aby były bardziej chrupiące; niestety nie dysponowałam żadnym z tych składników, zatem nie sprawdziłam tego, ale moje frytki, dzięki papryce w proszku też miały lekko chrupiącą skórkę, 
- bataty wykładamy na płasko na papierze do pieczenia.

Bataty wraz z roladkami z indyka lądują w piekarniku na ok. 30 minut, po tym czasie warto sprawdzić czy tyle czasu wystarczyło, czyli czy frytki są miękkie a mięso upieczone. W razie potrzeby ten czas nieco wydłużamy. Ogólnie naczynie żaroodporne podczas pieczenia miałam przykryte, a pod koniec zdjęłam pokrywkę. 

Sałatka i sos: 

Sos: 1/2 szklanki mleka bez laktozy wymieszałam z 3 plasterkami sera fety - ser wkruszyłam do mleka i mieszałam tak długo aż uzyskałam jednolitą konsystencję. Do tego dodałam świeżo pokrojony szczypiorek, sól i pieprz. Otrzymałam tym sposobem gęsty, aromatyczny w smaku sos. 

Sposób podania: 

Na talerze wyłożyłam umytą i osuszoną sałatę roszponkę. Obok roszponki ułożyłam frytki z batatów, a na sałacie ułożyłam roladki z indyka (wyjęłam wykałaczki), całość polałam przygotowanym wcześniej, aromatycznym sosem. Dla ozdoby dołożyłam po dwa pomidorki koktajlowe na talerz. 

Smacznego!

U mnie to tak wyglądało w piekarniku: 


A potem już tak:

2 komentarze:

  1. Frytki z batatow to najlepsza opcja jaką odkryłam :)
    Zapraszam do mnie: www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń