piątek, 20 maja 2016

Zapiekanka z łososia / pstrąga łososiowego, ziemniaków, brokuł i szparagów pod jogurtową kołderką

Dziś proponuję przepis na trójwarstwową zapiekankę z łososiem / pstrągiem łososiowym, pod kołderką z jogurtu naturalnego i jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku. Stanowi pomysł na smaczny obiad bądź pożywną kolację. Idealna z lampką czerwonego, wytrawnego. Smacznego!
Składniki: 
- ok. 400 gram fileta z łososia lub pstrąga łososiowego,
- 1 duży brokuł, 
- 2 - 3 zielone szparagi,
- ok. 5 średniej wielkości ziemniaków,
- zioła prowansalskie. 

Marynata do ryby:
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka posiekanego koperku, 
- przyprawy: pieprz (najlepiej cytrynowy), przyprawa do ryb.

Sos:
- 1 szklanka płynnego jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka jogurtu greckiego 
- 1 - 2 ząbki czosnku,
- 2 plasterki żółtego sera, drobno posiekane. 
Wykonanie:

1. Filet umyć, osuszyć pokroić na mniejsze kawałki, zalać przygotowaną marynatą stanowiącą połączenie oleju rzepakowego / oliwy z oliwek, cytryny, koperku oraz przypraw. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotujemy kolejne składniki zapiekanki.



2. Ziemniaki obrać, umyć i gotować w osolonej wodzie ok. 10 - 15 min na półtwardo. Jeśli macie duży garnek to po tym czasie można wrzucić jeszcze umytego i podzielonego na różyczki brokuła oraz pokrojone szparagi i gotować kolejne 3 min. Jeśli garnek okaże się zbyt mały, można przy pomocy łyżki cedzakowej bądź sitka wyjąć ziemniaki i włożyć do wrzątku brokuły na kilka minut. 

3. Przygotowujemy sos poprzez połączenie wszystkich składników (czosnek przeciskamy przez praskę).

4. Ziemniaki kroimy w plasterki i układamy na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem rzepakowym. Smarujemy cienką warstwą sosu, np. przy użyciu pędzelka silikonowego i posypujemy ziołami prowansalskimi. 


5. Na ziemniaki układamy pozostałe składniki - brokuły, szparagi i rybę.


6. Całość zalewamy sosem i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 190 st. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz