piątek, 15 lipca 2016

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i szpinakiem z dipem pietruszkowo-szpinakowym

Dziś kolejna propozycja podania kaszy jaglanej - tym razem w wersji bardziej wytrawnej, obiadowej. Taki posiłek jest niezwykle wartościowy i oczywiście smaczny. Aby nie było aż tak bardzo zdrowo dziś danie podałam ze stekiem :) Tak trochę na wzmocnienie, bo mięso muszę przyznać jest rzadkim elementem w moim jadłospisie. Zatem szpinak + czerwone mięso = duża dawka cennego żelaza, niezbędnego do wytwarzania hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Zapewne nikt z nas nie chce blado, mizernie wyglądać, a także odczuwać apatii i osłabienia. 

Składniki: (na dwie porcje) 
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (1 woreczek),
- 1 większa cukinia, 
- garść szpinaku,
- 1/2 cebuli,
- olej rzepakowy,
- przyprawy: sól morska, pieprz (mam mieszankę czarnego, białego i ziołowego), ostra papryka, czosnek granulowany,
- sok z 1/2 cytryny. 

Dip: ok. 3-4 łyżki jogurtu greckiego, 1/2 pęczka pietruszki, mała garść szpinaku, sól morska, pieprz, czosnek granulowany. 

No i stek z rostbefu (miałam jeden duży, który podzieliłam na dwie porcje)

Wykonanie: 
- kaszę przepłukujemy kilka razy w zimnej i w gorącej wodzie, aby nie miała gorzkiego posmaku (można to zrobić w woreczku, aby kasza nam się nie rozsypywała),
- kaszę wsypujemy do garnka na niewielkim ogniu, czekamy, aż zacznie się lekko prażyć i pachnieć, ale pilnujemy, aby nie przypalić, a następnie wlewamy szklankę wody + 1/2 płaska łyżeczka soli morskiej - gotujemy ok. 12 min na niewielkim ogniu (kasza wchłonie całą wodę),
- cukinię należy wydrążyć w środku - pestki (wyrzucamy) - część miąższu (zostawiamy), tak, aby uzyskać łódeczki. 
- cukinię smarujemy olejem rzepakowym i  wstawiamy do nagrzanego na ok. 180 - 200 stopni piekarnika, zapiekamy ok. 10-15 min, 
- cebulę, szpinak i miąższ cukinii drobno siekamy, podsmażamy na oleju rzepakowym rozpoczynając od cebuli, następnie miąższ cukinii i szpinak - dodajemy przyprawy, wedle uznania, na koniec dodajemy kaszę i całość chwilę podsmażamy, 
- otwieramy piekarnik i wypełniamy cukinie przygotowanym farszem, zapiekamy jeszcze ok. 8-10 min.. 

Dip: wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę, staramy się odpowiednio przyprawić, tak, aby nam smakowało. 

Stek: smażyłam po ok. 4 min z każdej strony na patelni grillowej. 

Podanie: cukinię skropiłam nieco cytryną, aby nadać jej bardziej wyrazistego smaku, posypałam natką pietruszki i polewałam dipem. 

Spieszyłam się pisząc tego posta, mam nadzieję, że niczego nie pominęłam :) 

Przepis na koktajl w następnym "wejściu". 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz