niedziela, 17 września 2017

Ravioli pomidorowe z mozzarellą w sosie śmietanowym

Dziś polecam Ravioli pomidorowe z mozzarellą w sosie śmietanowym. To danie z kategorii bardzo szybkich w przygotowaniu i jednocześnie niezwykle aromatycznych, a także estetycznie prezentujących się na talerzu. Jedzonko sycące, ze śmietanką i boczkiem, więc raczej nie dla odchudzających się. Uwielbiany przeze mnie włoski ser Parmigiano Reggiano, nadaje potrawie charakteru.
Składniki: (na 2 porcje)

-opakowanie świeżego ravioli (ja miałam z nadzieniem pomidorowym z mozzarellą),
- ok. 250 g pokrojonego w kostkę boczku,
- 1 mała cebula lub 1/2 większej cebuli,
- dwa ząbki czosnku,
- 1/2 cukinii,
- ok. 10 pomidorków cherry (ja użyłam podłużnych, daktylowych),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego i 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- starty ser lub w płatkach Parmigiano Reggiano,
- 1/2 - 3/4 opakowania słodkiej śmietanki 18% 250 ml,
- posiekana natka pietruszki do posypania po upieczeniu,
- przyprawy: szczypta soli himalajskiej (uważać by nie przesadzić, ponieważ boczek sam w sobie jest już słony), pieprz czarny lub kolorowy najlepiej świeżo zmielony, czosnek suszony (ja miałam w kostce do rozgniecenia), odrobina zmielonej ostrej papryki.

Przygotowanie:

1.Gotujemy ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu (świeże ok. 2 min. na wrzątku);

2. Rozgrzewamy piekarnik do ok.. 180-200 stopni,

3. Siekamy cebulę w cienkie piórka, czosnek i cukinię w drobną kosteczkę - podsmażamy. Na oleju kokosowym i rzepakowym najpierw chwilę boczek, a następnie dodajemy cebulę, czosnek i cebulę;

4. Doprawiamy całość do smaku i zalewany śmietanką;

5. Ravioli przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewany sosem, posypujemy startym serem Parmigiano Reggiano, układamy pokrojone w połówki pomidorki.

6. Całość zapiekamy ok. 7 min.

7. Na talerzu posypujemy serem, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Pychocia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz